Video National Cyber Security Summer School 2016
Cybersecurity platform dcypher gelanceerd
In april is dcypher, het Dutch Cybersecurity Platform for Higher Education and Research, gelanceerd tijdens de internationale conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum. Patricia Zorko, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Directeur Cybersecurity, kondigde de lancering aan in haar openingstoespraak. De missie van dcypher is agendering en coördinatie van zowel wetenschappelijk als praktijkgericht cybersecurity onderzoek en hoger onderwijs.
Verbinding
dcypher biedt overzicht van het aanbod aan hoger onderwijs over cyber security en legt verbindingen tussen onderwijs, onderzoek en de publieke- en private sector. Daarnaast faciliteert dcypher het uitwisselen en het versterken van kennis, en zorgen voor bottom-up agendering van cybersecurity onderzoek en onderwijs. Dit wil zeggen dat onderzoek en onderwijsagenda’s tot stand komen na brede raadpleging van het veld (kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden).
Versterking
dcypher wil het aantal cybersecurity-specialisten laten groeien door meer studenten in relevante curricula te laten inschrijven en met succes te laten afronden. Dat vraagt om versterking van cybersecurity onderzoeksgroepen en om meer en beter opgeleide docenten. Ook moeten curricula in het hoger onderwijs en cybersecurity beroepsprofielen beter aansluiten bij de wensen van de markt. Zo is er bijvoorbeeld afgelopen augustus een National Cyber Security Summer School georganiseerd waar 64 studenten aan deelnamen.
dcypher
dcypher is het antwoord op de doelstelling uit de Nationale Cyber Security Strategie (NCSS2): ‘Nederland beschikt over voldoende cybersecurity kennis en -kunde en investeert in ICT-innovatie om onze cybersecurity doelstellingen te halen.’ De ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn samen met NWO-Exacte Wetenschappen de oprichters van dit platform. Het ICT Innovatieplatform Veilig Verbonden (IIP-VV), een publiek-private samenwerkingsverband dat zich vooral richtte op de agendering van het onderzoek naar security en privacy, wordt volledig opgenomen in dcypher.
Heel Nederland kijkt sterren
Met onvoorstelbare afstanden, buitenaardse temperaturen en nog zo veel onbeantwoorde vragen, blijft onze kosmos een geliefd onderwerp van gesprek. Op 21 oktober 2015 was er een live tv-programma vanuit de Oude Sterrenwacht in Leiden met Jeroen Latijnhouwers en Govert Schilling over de ruimte tussen hemel en aarde. Deze tv-show werd mede mogelijk gemaakt door NWO, ASTRON, SRON en de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA).
FACILITEITEN
De SciLens-II infrastructuur voor Big Data onderzoek
Prof. dr. M.L. (Martin) Kersten, Centrum Wiskunde & Informatica - informatica
Big Data onderzoek is gebaseerd op het verzamelen en doorgronden van grote hoeveelheden gegevens. De Scilens–II infrastructuur is een experimenteel platform voor het onderzoek aan algoritmen en systeem architecturen met Big Data real-life toepassingen uit o.a. astronomy, levenswetenschappen en seismology.
Little Green Machine-II
Prof. dr. S.F. (Simon) Portegies Zwart, Universiteit Leiden – astronomie, informatica, wiskunde
Een interdisciplinaire groep Nederlandse onderzoekers gaat een revolutionaire supercomputer bouwen door gebruik te maken van in de winkel verkrijgbare energiezuinige onderdelen. Het rekenmonster krijgt de kracht vergelijkbaar met die van een supercomputer, maar met slechts 1% van de elektriciteitsrekening. De computer zal worden gebruikt voor wetenschappelijke berekeningen, en is gefinancierd door NWO en de Universiteit Leiden. De naam van het rekentuig (Little Green Machine-2) is gekozen vanwege zijn lage energieverbruik, kleine afmetingen, en met een knipoog naar de door Jocelyn Bell-Burnell in 1967 ontdekte radio pulsar, die LGM-1 genoemd werd.
Precisie tijdsmetingen om honderd telescopen correct aan elkaar te knopen
Dr. D. (David) Berge, Universiteit van Amsterdam - astronomie
De Cherenkov Telescope Array zal kosmische gamma-stralingsbronnen vinden door met 100 telescopen de lichtflitsen te detecteren die gamma-straling veroorzaakt in de atmosfeer. Het combineren van de telescopen vereist nanoseconde precisie, wat door deze subsidie bereikt kan worden.