Consortium bankensector en verzekeringswezen
NWO heeft in samenspraak met Achmea en Rabobank een consortiumproject van Dr. Pechenizkiy (TU/e) gehonoreerd binnen het programma Data-driven Research for Banking and Insurance. Het consortium bestaat uit onderzoekers van de TU/e en de Universiteit van Tilburg. Het project van 5 jaar brengt drie informatica-expertises samen: predictive analytics, modern statistics en visual analytics.
Verbetering van de dienstverlening
Het doel is het ontwikkelen van basisfundamenten en -technieken voor next generation big data analytics waaruit nieuwe applicaties voortkomen ter verbetering van de dienstverlening van de bankensector en het verzekeringswezen. Voor Rabobank en Achmea betekent het project een innovatieslag in het beter benutten van data door onder andere betere risicomodellen en gedragsanalyse van de consumenten. Hiermee zullen zij beter kunnen inspelen op klantgerichte communicatie met een optimaal productaanbod.
Unieke samenwerking
Het bevorderen van vruchtbare verbindingen tussen wetenschap, bedrijfsleven en andere delen van de samenleving is een van de doelen van NWO. Dit partnerschap waarbij NWO samen met Achmea en Rabobank een programma financiert is uniek voor de betrokken partijen. Achmea en Rabobank zijn de eerste verzekeraar en bank die zich committeren aan een onderzoekstraject. Zij initiëren hierbij een specifieke kennisvraag en investeert op programmaniveau samen met NWO in onderzoek. Achmea en Rabobank zijn inhoudelijk betrokken bij de projectuitvoering en gaan een lange termijn samenwerking aan met onderzoekers.
1,8 miljoen euro voor projecten ICT en geesteswetenschappen
NWO heeft 1,8 miljoen euro toegekend aan drie projecten op het snijvlak van ICT en geesteswetenschappen. Een van de toekenningen is gericht op het onderzoeken van het welzijn van de werknemer door het gebruik van ‘Big Data’ verzameld uit enquêtes, experimenten en objectieve gedrags- en prestatiegegevens. Het tweede project doet onderzoek naar digitale tools in wiskundeonderwijs en handschriftherkenning voor wiskundeformules. Het laatste onderzoek betreft de ontwikkeling van smart technologies om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker betrokken worden bij maatschappelijke issues.
Programma Creatieve industrie
De onderzoeksvoorstellen versterken de kruisbestuiving tussen de ICT en de geesteswetenschappen en er werken per project tenminste twee kennisinstellingen en een of meerdere bedrijven mee, die een deel van de projectkosten voor hun rekening nemen.
Deze drie onderzoeken worden gefinancierd via het programma Creatieve industrie – thematisch onderzoek. Het onderzoeksprogramma financiert en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksprojecten om de kennisbasis voor de creatieve industrie te versterken. NWO wil met dit programma haar bijdrage leveren aan de stimulering van publiek-private samenwerking (PPS) in de topsector Creatieve Industrie, zoals vastgelegd in het Innovatiecontract Creatieve Industrie.
Meer over de gehonoreerde projecten
Toekenningen Top compartiment 1
In totaal is 4 miljoen euro verdeeld over zeven projecten.
- Persistent Code Reviewing
Aanvrager: Prof. dr. A. van Deursen, Technische Universiteit Delft - Catching ultrafast radio flashes with LOFAR: A key to understanding Cosmic Rays and Fast Radio Bursts
Aanvrager: Prof. dr. H.D.E. Falcke, Radboud Universiteit Nijmegen - Causal Discovery from High-Dimensional Data in the Large-Sample Limit
Aanvrager: Prof. dr. T.H. Heskes, Radboud Universiteit Nijmegen - Information diffusion on random graph
Aanvrager: Prof. dr. R.W. van der Hofstad, Technische Universiteit Eindhoven - Testing gravity on the largest scales with kids and friends
Aanvrager: Prof. dr. K.H. Kuijken, Universiteit Leiden - The Hunt for the Darkest Galaxies
Aanvrager: Prof. dr. T.A. Oosterloo, ASTRON - Physics in extreme environments
Aanvrager: Dr. R.A.D. Wijnands, Universiteit van Amsterdam
Toekenningen Top compartiment 2
Aan negen jonge onderzoekers is een Top 2 financiering toegekend, in totaal een bedrag van iets minder dan 2 miljoen euro.
- Mapping the Peak Star Formation Activity of the Universe with New Nanotechnological Devices
Aanvrager: Dr. K.I. Caputi, Rijksuniversiteit Groningen - Verification of Distributed Software
Aanvrager: Dr. M. Huisman, Universiteit Twente - Refined tautological relations on moduli spaces of curves
Aanvrager: Dr. R.S. de Jong, Universiteit Leiden - Rise and shine: the earliest red galaxies in the universe
Aanvrager: Dr. I.F.L. Labbé, Universiteit Leiden - Linear, Discriminative, Semi-Supervised Classifiers
Aanvrager: Prof. dr. M. Loog, Technische Universiteit Delft - Hyperbolic Random Geometric Graphs
Aanvrager: Dr. T. Müller, Universiteit Utrecht - Framework for Random Metric Spaces
Aanvrager: Dr. B. Manthey, Universiteit Twente - Discover More HyperVelocity Stars to shed light on the Galaxy
Aanvrager: Dr. E.M. Rossi, Universiteit Leiden - Revision control of structured data
Aanvrager: Dr. W.S. Swierstra, Universiteit Utrecht
SAMENWERKEN / MULTIDISCIPLINAIR
Uitdagende en innovatieve onderzoekslijnen versterken of vernieuwen: dat is de inzet van het programma TOP-subsidies. Deze competitie is bestemd voor aanvragen voor vernieuwend en risicovol wetenschappelijk onderzoek met een vraagstelling die van hoge kwaliteit en wetenschappelijke urgentie is. De EW TOP-subsidies zijn opgedeeld in twee compartimenten.
NEWEL - The New Science of Existential Well-being: Concepts, Ethics and Responsible Algorithms
Hoofdaanvrager: prof. dr. M. (Maarten) de Rijke, Universiteit van Amsterdam
Partners: Koninklijke Ahold B.V., Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Twente
Het NEWEL-project is erop gericht om fundamentele elementen van het welzijn op het werk voor vandaag en morgen te identificeren, te analyseren en te voorspellen, door middel van het gebruik van big data. NEWEL brengt onderzoekers vanuit de filosofie en ethiek, kunstmatige intelligentie, gelukseconomie en organisatiepsychologie samen. De beoogde resultaten van het NEWEL-project zijn onder meer morele en ethische richtlijnen voor het gebruik van big data voor organisatorische besluitvorming, analysesoftware en theorievorming rondom de relatie tussen geluk en het presteren van organisaties.
The Digital Turn in Epistemology
Hoofdaanvrager: prof. dr. F.A. (Fred) Muller, Universiteit Utrecht
Partners: Noordhoff Uitgevers, Erasmus Universiteit Rotterdam
In dit multidisciplinaire project onderzoeken filosofen en wiskundeonderwijs-onderzoekers hoe de aard van wiskundige kennis door het gebruik van digitale tools verandert, en wat dit voor consequenties heeft voor de kennisleer van de wiskunde. De onderzoekers benaderen vanuit verschillende perspectieven het kruisvlak tussen wijsbegeerte, wiskundeonderwijs en digitale hulpmiddelen. Dit onderzoek ondersteunt onderwijsvernieuwing en helpt daarbij de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
STEC: Smart Technologies, Empowered Citizens
Hoofdaanvrager: prof. dr. B.A.M. (Ben) Schouten BA, Technische Universiteit Eindhoven
Partners: IJsfontein Gamewise, Philips Electronics Nederland B.V., RANJ Serious Games, Koninklijke KPN N.V., One Architecture, Transform City®, Play the City, weCity B.V., Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen
Dit onderzoek kijkt naar de rol en ontwikkeling van zogenoemde ‘slimme technologieën’ in de samenleving. Hoe kan het ontwerpproces daarvan zo worden ingericht dat ze daadwerkelijk leiden tot ‘empowerment’ van burgers, en daarmee tot een meer inclusieve samenleving? En welke strategieën kunnen ontwerpers daarbij gebruiken? Juist door inzichten uit verschillende domeinen te combineren, kan kennis worden opgebouwd over het design van dergelijke technieken en de onderliggende processen. Samen kunnen deze inzichten een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen die gepaard gaan met het ontwikkelen van een innovatieve en inclusieve participatiesamenleving, en de rol die slimme technologieën daarin kunnen spelen.