Koning lanceert digitale publicatie De Oranjezaal

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander plaatste 24 juni de website van De Oranjezaal online met een ‘swipe’. Hiermee verscheen het beeld van Amalia van Solms (1602-1675), de opdrachtgeefster voor de schilderingen en architectuuronderdelen in de Oranjezaal van Paleis Huis Ten Bosch ter nagedachtenis aan haar man stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). De publicatie werd ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD). NWO-EW financierde een deel van het onderzoek.

De Oranjezaal werd van 1998 tot 2001 grondig gerestaureerd. Voor, tijdens en na de restauratie vond interdisciplinair onderzoek plaats om het oorspronkelijke concept van de Oranjezaal te achterhalen en in kaart te brengen. De website bevat een schat aan informatie over het ontstaan, de restauratiegeschiedenis, de iconografie, de werkwijze en het materiaalgebruik van de kunstenaars. Een deel van het onderzoek werd gefinancierd vanuit de onderzoeksprogramma’s MolArt en De Mayerne van NWO.

De samenwerking van disciplines leverde een grote hoeveelheid unieke en gedetailleerde informatie op die nu is samengebracht in een digitale catalogus: oranjezaal.rkdmonographs.nl. 

Faciliteiten

Over de restauratie van de Oranjezaal

De Oranjezaal in Huis ten Bosch is een uniek geschilderd ensemble uit de Gouden Eeuw. De schilderingen en architectuuronderdelen werden in opdracht van Amalia van Solms (1602-1675) gemaakt door bekende schilders uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden ter nagedachtenis aan haar echtgenoot, stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). Van 1998 tot 2001 werd de Oranjezaal grondig gerestaureerd onder leiding van Stichting Restauratie Atelier Limburg. De restauratie en het omvangrijke onderzoek ervoor, tijdens en erna werden uitgevoerd door architectuurhistorici, kunsthistorici, chemici en restauratoren in opdracht van de toenmalige Rijksgebouwendienst (nu Rijksvastgoedbedrijf). Doel was het oorspronkelijke concept van de Oranjezaal te achterhalen en nauwkeurig in kaart te brengen.

Bij de restauratie en het onderzoek waren verschillende organisaties betrokken: de Stichting Restauratieatelier Limburg, het Instituut Collectie Nederland en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg  (thans beide ondergebracht in de Rijksdienst Cultureel Erfgoed), het FOM Instituut AMOLF van de Universiteit van Amsterdam, NWO en het RKD. Het onderzoek illustreert het belang van interdisciplinaire samenwerking bij conservering van cultureel erfgoed.